2013. augusztus 31., szombat

Nyártündér

Reggel megszületett Zozi épségben, gyönyörű:), i
dővel beszámolok,de most próbálom pótolni a kimaradt alvást, nem jó buli helyette szülni...

2013. augusztus 30., péntek

40hét+3nap

Ma délután befeküdtem a kórházba,de nem azért, mert megindult a szülés:
Reggel kontrollon minden rendben volt, egyedül az nem, hogy a méhszájam nem változott semmit sem, nem rövidült a nyak, és nem nyílt ki a középső meg a belső száj sem, pedig már haladnia kellett volna. Ezért kellett befeküdni, kaptam érlelőt (hüvely tabletta formájában), és azóta ctg-re vagyok kötve, úgy figyelik, hogy hat-e a méhemre. És hát hat is, mert érzek görcsöket, amit eddig sose, bár most is azt mondtam volna, hogy csak a gyerek nyomja ki magát. De ezek tényleg fájások, látszik a görbén csak még nem igaziak. A szülésznők szerint meglesz most már holnapra, Surányi szerint viszont nem lesz elég, és marad majd a keddi indítás. Legyen előbbieknek igaza, légyszi!
Eléggé bőgtem, mikor kiderült, hogy be kell feküdnöm, nagyon nem akartam idő előtt:(, de most már belenyugodtam, sokat segít, hogy mindenki nagyon kedves. Majd írok, kibővítem még, de most ennyi, mer telóról szar írni...

2013. augusztus 29., csütörtök

40hét+2nap

Hát, Zozit nem hatotta meg, hogy a tegnap ideális nap lett volna...így már szinte biztos, hogy a nagybátyja nem láthatja a kórházban frissen, mert holnap elutazik 10 napra:( (Különleges alkalom, Indonéziába megy a színházzal =munkahelye, izgulok azért érte rendesen)

Pé a napokban néha Rachelnek hív:


Még szerencse, hogy megnézem, és visszatér a humorérzékem:), rém vicces ez a videó:) (Vonatkoztassunk el az olyan szakszerűtlenségektől, mint pl. a kórházi táska mérete és súlya, meg hogy a magzatvíz elfolyása után a bejárati ajtó, és nem pedig a wc felé veszi az irányt)

Holnap reggel kontroll.

2013. augusztus 28., szerda

40hét+1nap

Rém érdekes, hogy nem engem, hanem Pét nyaggatják az ismerősök dögivel, hogy na, mi van már? Mondjuk cseppet sem bánom, hogy nem engem idegesítenek, bár rajta keresztül, azért átjut rám is. Mert azért el lehet képzelni, hogy milyen lehet, hogy ha már az én minden emberi hülyeséget ember felett tűrő Pém is már annyira idegbajt kap a dologtól, hogy képes volt kiírni egy "szolgálati közleményt" a facebookra, melyben rém diplomatikusan türelemre inti az embereket.
De tényleg, pl. az ex-szomszéd nénit, akihez különösen semmi nem fűzött minket, mér érdekli annyira, hogy 2 naponta írogat??? Meg az emberek mér nem gondolják, hogy ha megszületik, úgyis az első dolgai közt lesz a Zuramnak, hogy kiposztolja a nagy hírt? Mit hisznek? Hogy titkoljuk? Vagy esetleg azt gondolják, hogy ha még nem volt rá érkezésünk, hogy tudassuk a világgal, majd az ő noszogatásukra előbb megtesszük?
Szép és jó ez a "kiírt dátum", de most esett le, hogy valójában a szülés egy 1 hónapos intervallumban történik a valamikor. (És akkor itt most a természetes időben szülésre gondolok csak) És ez egy nagyon hosszú hónap, pláne annak, aki már az elején arra készül, hogy na, bármikor, amit én is tettem, és lehet, nem kellett volna.
Most meg itt ülök, és megbolondulok, mert kint esik az eső, és pedig most kéne mászkálni, hogy eltereljem a gondolataimat, meg hogy tán rásegítsek a megindulásra. Itthon meg már nincsen semmihez kedvem, energiám, mivel nagyjából rend és tisztaság van, és tudom, hogy amíg a kórházban leszünk, anyu úgyis ki fog takarítani.

2013. augusztus 27., kedd

40. hét betöltve!

Ezennel betöltöttük a 40. hetet.

A mérleg 89,6kg-t mutat :S, ez egész pontosan 18,3kg hízás:(((. hol van ez a Surányi által kijelölt 12kg-tól! Bár ezért (még) nem kaptam fejmosást, szerencsére.
Emlékszem, az elején még azt mondogattam, hogy max. 80 kg-ig menjek el, aztán 85-ig, most meg örülök, ha megállok 90 alatt....ennyi kg sose voltam, 88,3 volt a rekord. Mondjuk ne csodálkozzon az, akinek egész életében súlyproblémái voltak.... A legmegengedőbb kalkulátor alapján (ehhez hasonlítottam magam végig) még épphogy súrolom a felső határt. Pedig az elején milyen szépen indult, a 16. hétig nem léptem át az induló súlyom. Kicsit az vigasztal, hogy a fejem nem hízott be, meg úgy nagyon durván semmim se, a felkaromon, combomon meg a fenekem látom kicsit, no meg a természetesen a francos hasam alján...na arra kíváncsi leszek, hogy szülés után hogy fog kinézni:S

Most programozom a gyerekbe, hogy holnap reggel indítsa a szülést, lehetőleg ébredés után úgy, hogy az apukájának már el se kelljen indulni a melóhelyére.
De azért érdekes az emberi psziché, mert bár már nagyon szülnék, azért lappang egy kicsi para én, aki még halogatná a dolgot...


2013. augusztus 26., hétfő

Fájás mérő alkalmazás

Nem, még nem szültünk meg.

Máig eszembe se jutott, hogy hát biztos van ám mobil alkalmazás, amivel majd lehet fájásokat mérni egyszerűen 1-1 nyomkodásra.
Találtam is jó sokat (android alapon vagyok érdekelt), megnéztem úgy kb. a 6 legjobbra értékelt ingyeneset, és ez tűnik a legjobbnak.

Holnap betöltjük A Terminust, remélem, Zozi vevő a szerda napközbenre...Bármennyire is szülnék már, tegnap este amikor lefeküdtem aludni azt kívántam, hogy most azért ne, inkább aludni szeretnék. Nemtom, mennyire szívás, ha éjszaka indul be, lehet, hogy akkor elmúlik a fáradtság, mert nagyobb baja is van az embernek annál...de azért én inkább a nappalra szavazok.

2013. augusztus 25., vasárnap

Jelen állapot

Elgondolkoztam, hogy az elmúlt 9 hónap milyen hosszú idő volt, és mennyi különböző szakaszból állt...sose gondoltam, hogy ez ilyen tartalmas, és hosszú, elvégre majdnem egy év. Pláne, hogy gyakorlatilag ezzel indult az 2013, 3 évszak erről szólt nekem.
Tegnap is eljutottunk még a mostanában szokásossá vált hétvégi mozizásunkra (A Családi üzelmek meglepően, és mostanság nem túl jellemzően jól sikerült vígjáték!), mint még vállalható kikapcsolódási lehetőségre. Mivel lassan itt az ősz is, sikerült felvennem ugyanazt a göncöt, amiben először, a 22. héten fotózkodtam, úgyhogy játszottunk kicsit:) :

21hét+4nap VS. 39hét+4nap
Durva, hogy az 1. állapot idején én kis hülye már milyen nagynak gondoltam a hasam:)

Lassan már attól félek, hogy megélem még a köldököm kifordulását is, pedig legendásan feneketlen...na jó, még most sem látom az alját, de durván kilaposodott, széthúzódott, látszik még a laparoszkópiás heg is.

2013. augusztus 23., péntek

Egyelőre a kisasszony jól érzi magát odabenn...

Tegnap voltam kontrollon, hát, egyelőre semmi nem utal arra, hogy kikívánkozna, pláne, hogy ideálisak a körülményei:
- Az NST teljesen rendben volt, reaktív (=ez a + értékelés neve) a gyerkőc továbbra is
- A méhlepény még teljesen jó állapotban van, najó a 0-3-as skálán (ahol a 0 a tök jó állapotot jelzi) már 1-es értékelést kapott, de az még semmi
- A méhszáj 2100-es, ami azt jelenti, hogy a méhnyak továbbra is "még csak" 2 ujjnyira rövidült (a skála: 1-3), a plusz haladás, ami eddig nem volt, hogy a külső méhszáj már kinyílt, de a középső és belső még nem.
- a magzatvíz és megfelelő mennyiségű
- A feje bár ráilleszkedik a kijáratra, de még magasan van.
- a petefészkében lévő ciszta szerencsére nem változott, nem nőtt

Amúgy itt a kismamablogban van tökjó terhességi lelet értelmező, ha valakit behatóbban érdekel.

Szóval persze semmi sem biztos, de inkább az a valószínű, hogy a következő kontrollon, találkozunk legközelebb....

A forgatókönyv terv egyelőre a következő, ha közben nem szülünk vmikor:
  1.  Következő kontroll: jövő pénteken (mivel még nagyon nem utal semmi a "végre", ezért ilyen "távoli" az időpont, gondolom én, de nem is bánom, hogy nem kell 2 naponta visszamenni, sztem nincs is nagyon értelme)
  2. Az alapján meglátjuk a folytatást, de elvileg utána akkor már 1-2 naponta kell mennem kontrollra
  3. De elvileg a végdátum a szeptember 3., mert hogy max. 1 hetet tervez ráhagyni, tehát a betöltött 41. hétig várunk.

Ja igen, rendbe raktuk a terminus záró dátumát:
Én ugyebár már a kezdetekkor 08.27-ét számoltam ki (mert hogy a fogantatás=inszemináció napja+266nap), de Surányinak vmiért 08.24 jött ki. Már akkor gondoltam, hogy biztos elnézte a kis pörgettyűjén, de mivel a 3 napnak semmi jelentősége, ráhagytam. Na és most újra pörgetett, számolgatott (mert hogy a túlhordás miatt aktuálissá vált, hogy pontos legyen az adat), és csak kijött neki is a 27-e:), úgyhogy mostantól a hivatalos dátum a 08.27-e.
Szóval még Zozinak "joga van" keddig bent maradni, de elkezdtem felkészülni arra, hogy akkor lehet, hogy mégis idő után jön, hiába volt korábban az a megérzésem, hogy előbb fog 1-2héttel.  Kicsit ambivalens érzés. No, de majd meglátjuk, mit óhajt a kisasszony:)
Az biztos, hogy nem tervezem, hogy görcsösen, direkt módszerekkel kitessékelem, max. annyi, hogy most már nem fogok félni mászkálni, meg pl. csípőset enni végre, amit amúgy is szeretek, de eddig óvatosságból nem tettem.
Mondjuk kicsit "ijesztő", hogy a becsült súlya már 3590gr....a megelőző kontroll értéke alapján kiszámoltam, ez 09.03-re kb. 3900gr-ot sejtet....

És tegnap még kaptam egy nem jó hírt:( :

A szülésznőmet eltiltották a "szülés vállalástól", így nem lehet a fogadottam:(
Az ok: Pár hónapja új főorvos van, aki hozott egy olyan hülye szabályt, hogy csak akkor lehet az embernek fogadott szülésznője, ha van fogadott orvosa is, és Jutka rosszalkodott, és bement egy fogadott orvos nélküli szülésre, ezért kapott büntit...Elfogadom én, hogy szankcionálni akar ez a hülye főorvos, de azért tekintettel lehetne arra a várandósra mint én, akinek már nincs ideje másik szülésznőt leszervezni...
No mindegy, azért nem estem teljesen kétségbe, úgy döntöttem, most nem fogok kapkodva egy másikat lebeszélni, lesz, ami lesz. Hiszen mindenhonnan azt hallom, hogy itt a kórházban minden szülésznőt dicsérnek (kivéve 1-et). Ráadásul a 20-ból (amiből sztem kb. a fele az, akit a szülőszobára be szoktak osztani) így-úgy ismerek kb. 5-öt, ami jó arány. Ami eddig meg biztonságot adott, hogy ha úgy érzem majd, hogy lehet, megindult a szülés, akkor hívhatom ugyanúgy Jutkát, és ő segít eldönteni, illetve betelefonál az érdekemben, hogy megyek, és figyeljenek rám. És ki tudja, lehet pont ő lesz amúgy is az ügyeletes. Vasárnap éjszaka és szerda napközben ő lesz, úgyhogy mondogatom is Zozinak, hogy választhat a 2 időpont közül, ha kell, én bevállalom az éjszakai szülést is:)

Most készülök lelkiekben az idegesítő "érdeklődőkre", hogy szültem-e már, már elkezdődött....pláne, hogy Pének sikerült az arcoskönyvbe feltenni hétfőn egy képet "Az utolsó hét" felirattal, ami ugye az amúgy is nagyrészt tapasztalatlan emberekben azt erősíti, hogy akkor ez fix...Mert pl. vicces, de a gyeremkvállalástól még messze álló cimbije a minap felhívta Pét, hogy akkor szombatra ő szervezné a tejfakasztót, mert hogy akkor ugye aznap szülök...hát persze, így megy ez....

2013. augusztus 21., szerda

Születés utáni ügyintézés

 Ez a bejegyzés 2013.08.21-én született a tervezgetés idején <-ezek feketével olvashatók, 2013.10.30-án frissítettem a tényleges tapasztalatokkal <- pirossal írtam bele a módosításokat.

Miért is lenne egy összefoglaló tájékoztató valahol a neten arról, hogy mit hogyan kell intézni születés után....Nem hivatalos összefoglalók vannak, de egyik sem friss, és mivel állandóan variálnak, max. egy 2013. január utánit lenne érdemes nézni.
Arra játszottam, hogy amit lehet, előre előkészítek, illetve hogy majd a lehető legkevesebb helyre kelljen személyesen elmenni, ezért már hetek óta nézegetem, olvasgatom a mindenfélét, próbálom megfejteni, hogy lehet a legegyszerűbben elintézni a dolgokat.

Van ám már több hivatalos oldal is infomorzsákkal, de perszehogy vannak ellentmondások köztük:
- Magyarország.hu
- Csodás új Kormányhivatal oldal
- MÁK oldala
- OEP oldala

Na, de elvileg az alábbira jutottam végül, bár nem minden részletében vagyok 100% biztos, úgyhogy ha valakinek van TUTI infója, hogy valami éppen most nem így történik, írja meg, légyszi.
Megjegyzem, itt minden az én esetemre vonatkozik (1 gyerek, apával házasságban élünk, egyéni vállalkozó vagyok, TGYÁS-t a szülés napjától igényelem), pl. van, ami ikreknél, otthonszülésnél máshogy van, meg az ellátások is lehetnek máshogy másnál.

Szóval, ezek kellenek:

Újszülött iratcsomagja:

- Születési anyakönyvi kivonat: (legsürgősebb, 1. lépés, mert kell az ellátások igényléséhez)

Szüléskor a kórházban automatikus indítják, intézik, ha minden jól megy, akkor távozáskor oda is adják (legalábbis az én kórházamban, de úgy vettem ki, a többiben is így kéne)
Hivatalos infó: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410010/Anyakonyvek20091202.html?ugy=szulanyakkiv.html#topicissue
Intézés útja: személyesen, de helyben a kórházban
Valós elkészülte: szülés után 5 nappal (=4 munkanappal), vissza kellett menni érte kórházba (de van egy olyan sejtésem, hogyha magamtól kértem volna, elküldték volna postán is...)
Illetékes szerv: Anyakönyvvezető
Milyen irat kell hozzá: apa, anya személyi, házassági anyakönyvi kivonat (közhiedelemmel ellentétben már nem kell frisset bemutatni, jó az eredeti is, kivették a jogszabályból ezt, max. lustaságból kérik)


- TAJ szám+kártya: (legsürgősebb, 1. lépés, mert kell az ellátások igényléséhez)

Automatikus csinálják, és küldik, nem kell érte semmit tenni.
Amíg nincs meg, orvosi ellátáshoz, receptfelíráshoz az anya száma használható úgy, hogy az első számjegy 8-asra cserélődik. Viszont utólag a kórházba, illetve egyéb helyre, ahol esetleg ellátásban részesül még, míg nincs végleges TAJ száma, vissza kell szólni, mi ha megvan. (A kórházban azt mondták, be kell mutatni, de én simán felhívtam őket, és bediktáltam.)
Hivatalos infó: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/TAJ_KARTYA_2013_02.PDF
Intézés útja: postán küldik születéstől számított 9 napon belül (=bejelentés, ami 1 napon belül kell történjen+8nap), vagy aki akarja, átveheti előbb személyesen
Valós elkészülte: szülés után 13 nappal (=10 munkanappal)
 Illetékes szerv: OEP
Milyen irat kell hozzá: semmi

 
- Lakcímkártya: (nem sürgős, ellátások igényléséhez nem kell)
Ez egyelőre homály, de mivel nem sürgős, nem is izgattam magam miatta. Talán lehet igényelni ezt is kórházban egy kalap alatt...
Hivatalos infó: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410010/Szemelyi_okmanyok20091202.html
Intézés útja: postán küldik 
Valós elkészülte: szülés után 6 nappal (=5 munkanappal)

- Személyi igazolvány: (nem sürgős, ellátások igényléséhez nem kell)
Ez is homály még

- Adószám+kártya: (nem sürgős, ellátások igényléséhez nem kell)
Az adószámot automatikusan adják, és megküldik az életkezdési támogatásról szóló levélben (lásd később), a kártyát is küldik vmikor, de nem kizárt, hogy akár 1 év múlva, mivel most alapból fennakadások vannak a gyártásban egy ideje...
Valós elkészülte: A születés után 4 hónappal megküldték postán


Gyerek után járó ellátások, támogatások: (Nagy betűvel a frissen beszerzendő iratok)


- Családi pótlék: (alanyi jogon, mindenkinek jár)

Hivatalos infó: 1. MÁK oldala, 2. Kormányablak oldala (az elsőt tartom mérvadónak, a 2. is arra hivatkozik, de írnak még plusz dolgokat, amik sztem nem kellenek)
Intézés útja: postán/ személyesen/elektronikusan - Nálunk végül pótapum vitte be, és személyesen adta le a "postakész anyagot", hogy ha hiba van benne, derüljön ki rögtön (nem volt:))
Valós elkészülte: 09.17-én igényeltük, 10.14-én utalták, 10.15-én küldték meg postán a határozatot.
Illetékes szerv: MÁK
Milyen irat kell hozzá:  ÚJSZÜLÖTT TAJ SZÁMA, Igénylő személyije (másolat)

 - Anyasági támogatás: (alanyi jogon, mindenkinek jár)

Hivatalos infó: 1. MÁK oldala, 2. Kormányablak oldala (az elsőt tartom mérvadónak, a 2. is arra hivatkozik, de írnak még plusz dolgokat, amik sztem nem kellenek)
Intézés útja: postán/ személyesen - Nálunk ezt is végül pótapum vitte be, és személyesen adta le a "postakész anyagot", hogy ha hiba van benne, derüljön ki rögtön (nem volt:)) Valós elkészülte: 09.17-én igényeltük, 09.25-én utalták, 10.03-án küldték meg postán a határozatot.
Illetékes szerv: MÁK
Milyen irat kell hozzá: ÚJSZÜLÖTT TAJ SZÁMA, Igénylő személyije (másolat), TERHESGONDOZÁSRÓL IGAZOLÁS (szüléskor adják a kórházban)

- TGYÁS: (mivel nekem most ez fog járni, ezzel foglalkoztam)
Na, de pl. ezt megint variálják, csak rám már nem vonatkozik, és természetesen a tájékoztatót még nem frissítették, csak közlemény van róla, úgyhogy érdemes figyelni! 
 Hivatalos infó: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/TERHESSEGI_GYERMEKAGYI_SEGELY_2013_01.PDF
Intézés útja: postán/ személyesen - Nálunk ezt is végül pótapum vitte be, és személyesen adta le a "postakész anyagot", hogy ha hiba van benne, derüljön ki rögtön (nem volt:)) Valós elkészülte: 09.17-én igényeltük, 10.01-én utalták, 10.02-én küldték meg postán a határozatot.
Illetékes szerv: OEP
Milyen irat kell hozzá:  ÚJSZÜLÖTT TAJ SZÁMA, GYERMEK SZÜLETÉSI ANYAKÖNYVI KIVONATA, Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához, Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és egészségbiztosítási ellátásokról


- Életkezdési támogatás (=Babakötvény): (alanyi jogon, mindenkinek jár)
Automatikus csinálják, és küldik, nem kell érte semmit tenni.
Hivatalos infó: http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/tudnivalok_-_allampolgaroknak

Intézés útja: postán küldik a valamikor, talán 1-2 hónapon belül
Valós elkészülte: szülés után 58 nappal (=41 munkanappal)
Illetékes szerv: MÁK
Milyen irat kell hozzá: semmi
 
- BKK utazási kedvezmény: (Csak budapesti lakosoknak)
Hivatalos infó: http://www.bkk.hu/havi-budapest-berlet-kisgyerekeseknek/
Intézés útja: személyesen
Illetékes szerv: BKK
Milyen irat kell hozzá:UTAZÁSI KEDVEZMÉNY IGAZOLÁS (=juttatásról - tgyás majd gyed - 6 hónapnál nem régebbi eredeti igazolás vagy megállapító határozat, melyet az OEP küld, ad oda), személyi, lakcímkártya, igazolványkép, 250 Ft
Addig érvényes, ameddig a határozaton lévő, vonatkozó juttatást kapod!

Szóval elvileg az első körös, sürgős dolgokat (Születési anyakönyvi, TAJ, családi pótlék, anyasági támogatás, tgyás) el lehet intézni postán, úgyhogy nem kell elmenni sehova személyesen, majd meglátjuk, hogy a gyakorlatban összejön-e....

2013. augusztus 20., kedd

Utolsó hét? - 39. hét betöltve

Elvileg holnaputánutánután szülök. A gyakorlatban meglátjuk.
Tegnap végül elmentünk Bátyámék kis lakásavató összejövetelére - na persze taxival, mint a nagyurak -. Jót tett, nagyon, kicsit kimozdulni. Jó passzban is voltam, kivételesen még élveztem is, hogy mindenki egyenként feltette a kérdést, hogy "mikorra várjátok?" Vagyis inkább azt élveztem, amikor azt válaszoltam, hogy "elvileg szombatra", és erre elkerekedtek a gyanútlan szemek:)))))
Amúgy a tegnapi "bulin" Zozi is oltárira bezsongott, egészen lefekvésig meg nem állt - pedig mostanság ez már annyira nem jellemző -, és ma reggel is folytatta. Mondjuk sokat röhögtem, így biztos rázta a rekeszizmom is.
Most azt is rém viccesnek találom, hogy mindenki úgy búcsúzik el tőlem, mint ha - nem is tudom - többet nem látna, vagy legalábbis készpénznek veszi, hogy mire legközelebb beszélünk, már meglesz Zozi...ami pl. a bátyámnál még nem biztos, mert addig még simán beszélhetünk.
Egyébként meg látványra még annyira nem látszik, de úgy érzem, hogy a kisasszony már helyezkedik lejjebb.
Aludni továbbra is rossz, sőt, egyre rosszabb, már a szoptatós párna se segít. Olyan érzés, mint ha már szegényt nyomnám össze, ahogy fekszem, és ő meg tiltakozik is ellene, aminek aztán fájás a vége. Mert most már inkább a hasam "fekszem el", nem mint eddig a deréktól lefele lévő részeket. Viszont így legalább remekül hozzászoktam az egyhuzamban csak 1-2 órás alváshoz....

betöltött 39.hét, méretben most már itt álljunk meg...

2013. augusztus 16., péntek

Energiahullámzás

A Matrjoska baba még egyben van, most már azt remélem, a hosszú hétvégén legalább egyben is marad (tudom, korábban meg már azt akartam, jöjjön ki...)
Most egész jól érzem magam, leszámítva, hogy aludni rossz már, vagyis inkább 1-2 óránként arra kelni, hogy az adott pozícióban már fáj mindenem:(
Kedden doki után még délután fakultatíve fogtam magam, és elmentem a 3 buszmegállónyira lévő Hádába meg Sparba, csak úgy. Szerdán meg megjártam az Asia Centert is (még sose voltam, mikor máskor kéne megnézni:) ), ahol beszereztem szülés utánra kényelmes hosszú gatyákat (ilyen török basás, buggyost, ami most is jó rám), mert hogy csak rövidek vannak, és "The Autumn is coming...". Najó, Detti autóval fuvarkázott, de azért masszívan mászkálgattunk. Na ezek után tegnap csak tespedni volt kedvem, ma még nemtom, milyen napom van/lesz...

Zozi az utóbbi napokban megint mocorgászabb, lehet mégis benne valami, hogy hőségben a magzatok sem mozognak annyira, és azért vett vissza kicsit múlt héten.

Mai +bőgésem:) tárgya:

2013. augusztus 13., kedd

NST - 38. hét betöltve

No, ma voltam NST-n, a magánrendelőben Surányinál, aki szerencsésen visszatért szabadságáról. Megint az az új asszisztens volt, és megint ment volna a bénázás 1 órán át, ha Surci nincs ott, de még az elején jött, és megigazította, amit meg kell, és tádáááám, működött, és Zozi is ugrált "örömében":), úgyhogy sikeres volt a vizsgálat Reaktívnak minősült a gyerek.
Most már teljesen összeállt a kép, mi volt ez a múltkori káosz:  ez az új asszisztens, sajnos, nagyon nem ért az NST-hez. (Pl. váltig állította, hogy az alsó görbe mutatja a magzati szívhangot és a felső a méhtevékenységet, holott én mondtam neki, és biztos voltam, hogy pont fordítva van  - hogy megbizonyosodjak, utána dokibánál is rákérdeztem, hogy ugye, hogy ugye). Múltkor a dokinő pedig csak azért nem tudta orvosolni az asszi ügyetlenkedését, mer gondolom, ő meg ahhoz van szokva, hogy a eddig lévő másik 2 'főállásban szülésznő asszisztens' vágja a dolgot, és ezért nem kellett vele foglalkoznia. Na mindegy, most minden rendben volt, és legközelebb jövő csütörtökön, mikor megyek (ha még megyek...) jó asszi lesz műszakban sztem.
UH és "felnyúlkapiszka" most nem volt, de nem is bánom, minek, hiszen nem jelent semmit, ha tudjuk, hogy kinyílt-e a méhszáj, vagy sem, nőtt-e Zozi vagy sem 1 hét alatt, majd jövő héten megnézzük, legalább véletlenül sem idegesítem magam semmin, csak várunk.

Ja, amúgy múlt héten boldogan elkiabáltam 2 dolgot is, sajnos:
1. a kánikulában bevizesedett a lábfejem, már jobb, de asszem egy kicsi már megmarad a végéig..
2. a tükörben észrevettem, hogy a hasam alján rondán lóg a zsírpárna, és tele van új csíkkal:( Eddig nem tűnt fel, mer ugye csak alulról, tükörben látom....nem szép:(

A kórház újszülött fotós oldalán meg megláttam, hogy 10-én született ott egy Zorka nevű baba! Pedig rákerestem direkt, és nagyon ritka név, facebookon is 3-at találtam csak, ebből egy a névadó Tomasevics Zorka....remélem, most nem kezdik el valahogy valamiért felkapni ezt a nevet...

2013. augusztus 12., hétfő

Könyvajánló

Tűkön ülök már, a kiírás szerint már csak 12 nap, mivel már minden készen áll, elég nehéz lefoglalni magam, hogy ne a várakozással-unatkozással teljes az idő....Izgulok, na.

Kaptam kölcsön jó pár várandós könyvet, ezekből egyet ajánlok, az a címe, hogy: Az a 9 hónap. Én még a 2005-öst kaptam meg, de látom, azóta van már új, 2007-es. Ez a könyv azért jött be, mert vázlatos, alcímes, így jól áttekinthető, és mindent tárgyilagosan leír, mindenféle rózsaszín lepkeröpködés nélkül. Ja, és hónapra bontva megy végig, nem pedig hétre, és egyedül itt olvastam olyat, hogy hangsúlyozzák, hogy az egyes tünetek nem törvényszerűen és óramű pontossággal jelentkeznek ám, ellentétben a neten fellelhető "hétről-hétre" összefoglalókkal, amiktől hülyét kaptam ezért, és inkább tömbösítve olvastam:) Ami bizonyságot szerzett, hogy ez egy jó könyv, hogy a szülés kb. úgy van leírva, ahogy azt a védőnő mondta el a szülésfelkészítőn, így Pével el tudtam olvastatni, ha már nem tudott ott lenni (azért kellett pár hét, míg "kivégezte" azt a 10 oldalt a wc-n ülve....jó, közben bezavart, hogy kapott egy céges tabletet:) ).

A többi könyv hol nem volt ilyen szakszerű, hol inkább szórakoztató, bugyutás volt, szal annak ezt ajánlom, aki szeretné pontosan tudni, mi történik6mi fog történni.

2013. augusztus 9., péntek

Hasmenés

Miután eddig a várandósság alatt örültem, hogy ha le tudtam a napi 1 wc-re menést, 2 napja hasmenésem van. Szerencsére nem olyan brutál, hascsikarós, de 2x simán teljesítek egy nap, és hát "némi" széllel jár...
Mivel rémlett, hogy a málnalevéllel emlegetik 1 lapon, rákerestem, de pont, hogy ellenszerének mondják. Ja, meg a náthára is, ami most szintén lett a ventilátortól, úgyhogy iszom is tovább.
Úgyhogy sztem ez már az a szülés előtti tisztító tünet lehet, másra nem tudok gondolni, mivel nem heveny, úgyhogy sztem tuti nem kaja, baci miatt van. Persze ebből megint nem lehet következtetni rá, hogy mikor szülök.

Asszem túl vagyok a terhesség legrosszabb éjszakájánál - legalábbis remélem -, óránként felkeltem, mert fájt feküdni, meleg volt, pisilni kellett, rotyogott a mell alá beszorult bélrendszerem...
Ez utóbbi egyébként elég bizarr, emlékszem, amikor először éreztem a mellemben korogni a hasam, rá is kerestem, hogy is vannak most odabent a dolgok, most nem találom a brutálabb képet, csak ezt a szoftosabbat:


2013. augusztus 8., csütörtök

Előtej, NST

Képzeljétek, az imént vettem észre, hogy folyik az előtejem :) Itthon nudizom ebben a melegben, és ahogy hozzáért a karom, éreztem, hogy valami nedves. Aztán megnyomtam, és egyrészt ilyen minimál sárgás sűrűbb, máshol meg inkább átlátszó, vizes lé jelent meg, de nem lecsorgós mennyiségben. Szóval, most már ezt is kipipálhatjuk:) Nincs semmi jelentősége, de most mégis örülök neki:)

Ma reggel voltam a kórházban "ismételt" NST-n, miután a keddi nem jött össze, Jurkó doktornő soron kívül intézett nekem egyet (szerencsére, így letudtuk az egészet, még a meleg tetőzése előtt), ráadásul igen "exkluzív" helyen, méghozzá a szülészeten a várószobában/tarcsi szülőszobában. Már jártunk ott körbevezetésen, úgyhogy a hely ismerős volt, de így megint kicsit szokhattam a légkört, ráadásul a fő szülésznő volt ügyeletben (ő volt múltkor a körbevezető), úgyhogy ő csinálta. Míg ott voltam, volt vizit is, mint kiderült, a szülőszobákon is ugyanúgy van ütemezett, mint máshol (ezt nem is gondoltam), meg mintha egy baba felsírást véltem volna felfedezni...ami azért meglepő, mert látszólag olyan nagy nyugi volt a folyosón, hogy aszittem, nincs épp senki egyik szülőszobában sem, csak onnan tudtam, hogy de, bizony vannak, hogy a szülésznő sürgött-forgott. Szal szerencsére a sikítás, kiabálás nem hallatszik ki - ezek szerint - a szülőszobákból, ami megnyugtató. Ja, most sikerült a vizsgálat, tökéletes görbét produkált Zozi, nincs semmi gond.:) Most először fordult elő egész terhesség alatt, hogy alacsony lett a vérnyomásom, de ez ebben a melegben teljesen normális. Dokinéni olyan kedves volt, hogy még kérdezgettem is a görbék jelentéséről, úgyhogy most már azzal is jobban képbe vagyok, meg mivel vaciláltam, rádumált, hogy menjek el nyugodtan a Tescoba még nagybevásárolni, és ne online intézzem, úgyhogy azt is letudtam, mivel épp erőm teljében vagyok:) Hát ilyen ez, egyszer lenn, egyszer fenn.

Következő vizsgálat kedden, ha Zozi addig bent marad....jajj, már olyan közel van a "vég/kezdet", olyan izgi...

Najó, most igyekszem leállni a mellbimbóm nyomkodásával...

2013. augusztus 7., szerda

Meleg, kontroll - 37. hét betöltve

Komolyan, nem tudom, mit csinálok a következővel, aki meg meri kérdezni, hogy "Hogy bírod a meleget?" Gyűlölöm ezt a kérdést. Igen, tudom, ufó vagyok, és amúgy is utálom az ilyen udvariaskodó, fölösleges költői kérdéseket, amikre már maga a kérdező is nyilván tudja a választ, ha van egy csöpp esze...De most komolyan. A meleget ugyanúgy bírom, mint a többi ember, akinek a jó része amúgy is el van hízva. Tőlük mér nem kérdezgetik folyton? mondjuk eleve itt a végén azt is utálom, hogy az utcán nem lehet láthatatlanul közlekedni, mindenki bámul, vagy ami még rosszabb, nekiáll beszélgetni is, ha van kedvem, ha nincs...amire én most már nagyon nem vagyok vevő...Jó, ma teljesítettem egy fodrászhoz menés küldetést (mint a szülés előtti utolsó lehetőségként), amitől kicsit hisztisebb és antiszocabb vagyok az átlagnál...De ahogy észrevettem, az időjárás miatt mindenki hisztisebb.

Tegnap voltam kontrollon, hát az NST/CTG nem ment könnyen...újra a magánrendelőbe mentem, mert a héten már van Surányi doki "helyettesítője", Jurkó Zsuzsanna doktornő. Egy új asszisztens volt (a legutóbbi látogatásomkor "tanították épp be"), mint róla kiderült, ő a másik 2-vel ellentétben nem szülésznő a kórházban egyébként, meg nem is dolgozik ott. No, hát odafele menet a kocsiban megettem egy jégkrémet, mert hogy attól felébred a gyerek, és nekünk most az kell. Odaértünk, szokásos vérnyommásmérés, stb. közben mozgott is, aztán mikor bementünk a vizsgálóba, szépen abbahagyta... És akkor aztán elkezdődött a "szenvedés"..Itt eleve ilyen hitechebb, laptopon programon futós a rendszer, nem olyan, mint a korábbi 2 (SOTE+Flór) kórházas hagyományos, hogy kis dobozból jön a papír, úgyhogy átlátni se láttam, hogy itt mi micsoda, csak azt éreztem, hogy a nőci nagyon küszködik, nem elégedett már a beállításkor sem. Na ezen a ponton kezdtem volna el aggódni, hogy a gyerekkel van a gond, ha előtte 2 perccel nem mozgott volna, de tudtam, hogy ott nincs semmi gond, hanem az jött le, hogy a nőci nem igazán van a helyzet magaslatán...az sem segített sokat, és nem is értem, hogy mér hanyatt fekve kell lennem, mikor, már rég nem szoktam hanyatt feküdni, és eddig is ülve voltam a korábbi 2-nél. Aztán éreztem a nőcin, hogy egyre idegesebb, meg kint is gyűltek az érkező páciensek, a levegő meg fogyott a szobában, az állítólag menő légkondiból semmit nem éreztem, folyt rólam a víz, úgyhogy én is egyre idegesebb lettem. És akkor jött a doktornő is, és ketten nézték idegesen, próbálgatták, aztán én is próbálgattam kitalálni, hogy kéne, bár ekkor már tudtam, hogy itt Zozi nem fog már csakazértse attrakciózni, mert 1. nem előadóművész a gyerek, mint már tudjuk, 2. aznap már eléggé kimozogta magát, 3. és feltételezem, nagyon is érzi, ha az anyja ideges...Úgyhogy 45 perc próbálkozás után feladtuk, és inkább áttértünk az általános vizsgálatokra a dokinőnél a rendes rendelő szobában.
Itt már nyugodtabb körülmények mutatkoztak, Jurkó doktornő nagyon aranyos volt, és szinte meg sem kellett szólalnom, úgy készült a kortörimből, mindent vágott, hogy mizu, hogy teljesen oda voltam. Nem tudom, hogy miért volt annyira feszkó ő is az előbbi miatt, én pusztán tőlük lettem az:) Gyaíntom, hogy a szabadság miatt ki is voltak escve, meg meleg is volt, úgyhogy náluk is összejött minden.
UH-n megnéztük, minden rendben van Zozival, szerencsére a ciszta nem nőtt tovább, és egyébként a biometriai méretei is visszaálltak a "normálisba", hogy aztán segített-e ebben a parabén kerülés, nemtom, ártani biztos nem ártott. Ja a méhszájam zárt, kölök feje még jól fent van, úgyhogy egyelőre semmi nem utal arra, hogy ki akarna már jönni.
A múlt heti utsó vérkép-vizelet oké volt, a Streptococus és  Toxo eredménye még nem lett meg, de az előbbi úgyis csak a szüléskor érdekes igazán, ott kell cselekedni elllene, ha baj van.
Megkérdeztem, hogy most tényleg szedjek-e szerinte vasat, mer, hogy az új védőnőm kerekedett szemmel mondta, hogy de hát azt mindenkinek kell, de aszonta, hogy nem kell, mivel nincs gond a vérképemmel. Végül abban maradtunk, hogy ártani nem árt, ha beszedem, amit már megvettem, így örülhet mindenki.)
Ja, és rákérdeztem, hogy szerinte sokat híztam-e, és aszonta, nem.
Na ezután tettünk még egy higgadtabb próbát az NST-vel bár Zozi szoftos mozgását már érezgettem, ez sem vezetett sok eredményre, de végül beletörődött mindenki, elvégre baj nem lehet, hisz az UH-n nézett flowmetriát is és rendben megy az áramlás a köldökzsinórban, szívhangja is jó volt ott.
Igazából nem is tudom, hogy ebből az NST vizsgálatnak pontosan mi értelme, mi olyan derülhet ki, amit tudni kell nagyon, és csak innen lehet, lehet, hogy később megtudom.
Végül abban maradtunk, hogy akkor jövő héten immáron Surányihoz jövök a következő "szokásos heti" NST-re. Na, de aztán ma reggel felhívott aranyosan, hogy mi lenne, hogy ha azért bemennék a kórházba, és ott tennénk egy új CTG próbát, és bár nagy szükségét nem érzem, mivel ezért külön felhívott, meg minden, holnap reggel apum elfuvarkáz, reméljük, túléljük a hőséget. Szerintem amúgy csak azért akarja, mert ugye azért kifizettem az NST-t, és biztos úgy érzi, hogy "nem végezte el rendesen a munkáját", másra nem tudok gondolni, egy percig nem volt róla szó, hogy Zozinál valami gond lenne.

Na, most meg asszem benáthásodtam a ventilátortól...Ja, és mára a lábam is bedagadt, kár volt elkiabálnom, hogy nem vizesedek:(

37 hetes



2013. augusztus 4., vasárnap

Érzések, tünetek

Mivel rég csináltam ilyet - érdekes mód, az ember lánya az 1. trimeszterben lovagol úgy igazán a terhesség velejáróin, aztán már nem annyira - leírom, mostanság, a 9. hónapban miket tapasztalok:

- már teljesen átálltam az izgatott, várakozós üzemmódba, ezért néha hajlamos is vagyok kicsit beljebb fordulni
- előre is bocs: a bugyim rém undi, sose volt ilyen korábban...én nem tudom már, hogy mi jön ki belőlem néha, folyás, vizelet, vagy ezek kombinációja....és akkor arról ne is beszéljünk, hogy az aranyér miatt (ami nekem igazából abból áll, hogy van dudorka, fájni, vérezni szerencsére nem) kenegetem krémmel is, ami szintén a bugyiban landol, és hiába használok popsitörlő kendőt, néha ez a barnás cuccokat is kihozza még...:S fúj. Ja, és a meleg sem segít ezeken...úgyhogy kényszeres bugyi cserélő lettem.
- van, hogy teljesen fel vagyok pörögve, és simán elmászkálok ide meg oda, van, hogy még a moziban is szenvedek, ahol csak ülnöm kell
- 1 pozícióban max. 1 óráig kényelmes lenni, igaz ez az ülésre, fekvésre, állásra. Ez leginkább éjszaka para:
- Az előbb említettből kifolyólag éccaka folyton forgolódni kell, meg alibi pisilni menni (inkább azért járok ki, hogy felkeljek kicsit, nem a pisi inger miatt). És hát alapból két alvási fekvőmód maradt a végére: a bal oldal, meg a jobb.....de várom, hogy újra hason fekhessek....Ezeket leszámítva azért 8-9 órát azért ilyen módon végig tudok aludni. Most a melegről nem beszélek.
- RÉMESEN BÉNA VAGYOK! Mindent leejtek, kiöntök, kiszórok...
- Ezzel párhuzamosan "disznóbb" is vagyok az alapvetően jóbarátokos Monica típus vagyok rend terén, hát ez sokat enyhült, gondolom, Zozi mellett még fog is...
- Légszomj már annyira nem vészes
- Viszketek
- Zozi már nem fér a bőrömbe, néha olyan tényleg, mint egy kis alien, aki mindjárt ki fog szakadni...

- Ja, és most tűnt fel, hogy míg az elején kínosan figyeltem, hogy nehogymár azt írjam/mondjam bármikor is, hogy "terhesség", azért mostanában már előfordul....

Ami nincs, szerencsére, pedig szokták emlegetni:
- visszér
- vizesedés
- újabb terhes csíkok (gondolom, ez "aji", elég az, ami a korábbi súlyingadozásaimból van....)
- gyomorégés, székrekedés (pedig utóbbi a 2. trimeszter körül volt)
- sajnos a Nap nem nagyon látott, úgyhogy nem hozott ki semmiféle pigment akármit.


A kiírás szerint már csak 20 nap...

2013. augusztus 1., csütörtök

Vizsgálatok, szülésznő, védőnő - 36. hét betöltve

Vizsgálatok:
Tegnap "kirándultam" a kórházba, szerencsére Detti elvitt kocsival (örök hála!), mer tömeggel nem biztos, hogy bírtam volna, jó sokáig tartott, nem volt szerencsém...Szal megvolt az utsó trimeszteri vérvétel (nem értem, mér nem csinálják pár héttel előbb, ilyenkor már sztem tök késő...), adtam le pisit, aztán megtörtént az első igazi CTG/NST is (nézték Zozi pulzusát, vele párhuzamosan pedig a méhtevékenységet, az eredménnyel nem volt gond), végül pedig egy nem túl produktív dokinő levette a kenetet a Streptococcushoz, és közben még annyit sikerült megállapítani, hogy a méhszájam 2000-ezres, vagyis még mind3 méhszáj zárva van, de a méhnyak már megrövidült 3-ról 2 ujjnyira.
A CTG-re a gyerekágyas részleg vendégvárójában várakoztunk, néztem ott a frissen született babákat a rokonokkal...hát hú, már mindjárt mi is ott leszünk! Közben olyan infókat is megtudtam, hogy:
- Minden újszülöttről profi fotós készít képet, 1-et adnak ajiba, fel is töltik egy honlapra, elvileg másnap-bár 1-2 nap csúszást eddig érzékeltem, ahonnan lehet továbbküldeni (keressétek majd itt Zozit, ha nagyon eltűnnék, bár sztem fogok jelentkezni), nem hiszem, hogy sok névrokona lenne) de lehet venni természetesen egy komplett csomagot mindenfélével 4000-ért. Hát asszem erre be fogunk fizetni az adott lelkiállapotban:)
- A nemfizetős 6 ágyas szobákat kicsit felújították, és 4ágyasok lettek saját fürdőszobával, ami nem rossz végső esetben, bár azért a 2 ágyasba szeretnék így is kerülni, mert sztem így van egy "szűrő", ami a kórház egyetlen eddig tapasztalt kicsi negatívumától megóv...

Szülésznő:
Ja, nem is írtam, hogy találkoztam a szülésznőmmel is, akit szintén Dettinek köszönhetek (gyerekkori szomszédja)! Középkorú, laza, sokat beszélő, jó kedélyű nőci, nem lesz vele gond:) Tőle 2 új, "megzavaró" infó jött:
1. jogszabály írja elő, hogy az első természetesen szülő nőknél kötelező a gátmetszés....na hát ennek alátámasztását mondjuk sehol nem találtam, de mivel nem vagyok a gátmetszés ellen (meg úgy igazán semmi ellen), ha indokolt, hát legyen.
2. ne merészeljek málnalevél teát inni, mert....na ezt elfelejtettem...:S...minden esetre hiába kerestem, erre sem találtam ellenjavallatot, sőt, eddig mindenki javasolta. Úgyhogy iszom.
Hát, eddig mindenkinek volt valami "hülyesége", meg naná, hogy egyik sem mondja ugyanazt, ugyebár az én "feladatom" eldönteni, mi a jó.
Na meg mondtam neki a cisztát, és erre is legyintett, hogy ne parázzak, régen azt se tudták, hogy van, csak arra jó ez is, hogy a frászt hozzák a kismamára...

Védőnő:
Már egyszer gyanús volt, és be is igazolódott, hogy a védőnőm várandós, és hirtelen abbahagyta a munkát, úgyhogy kaptam egy "helyettest", akivel tegnap találkoztam is, és kiderült, hogy ő is szülésznő a Flórban:) Viszont ő tényleg csak helyettes, tán 1 hónap múlva lesz utód.
Tőle is kaptam "hülyeséget":
1. Mi az, hogy nem szedek vasat, protokoll szerint mindenkinek kell a 20. héttől, függetlenül az eredményektől....na hát ezt nekem eddig senkise mondta, se doki, se előző védőnő, se szülésznő, se szülésfelkészítőkön senki. Jó,, hát ártani nem árt, tegnaptól elkezdtem vasat is szedni az eddigi multivitamin+kalcium/magnézium mellé.
2. Gátmasszázst csináljak mindenképp, és igyak málnalevél teát is.
Így sikerült elérnie, hogy a DM-be elkirándultam, és otthagytam 7000Ft-ot megint (najó, nem csak ezekre...) Ma meg is próbáltam ezt a masszázs dolgot, de egyelőre nem igazán érzem a chit, hogy ez kéne nekem...
Ja, és a cisztára ő is csak annyit mondott, hogy mit kell ebből ügyet csinálni, az ő egyik gyerekének az 5!-ből is volt, de 4 hetes korára felszívódott, úgyhogy nem is forszíroztam tovább a dolgot.
 
Húúú, holnapután már elvileg hivatalosan sem lenne koraszülött Zozi:))))
Egyébként már teljesen a visszaszámlálásra vagyok ráállva, vannak napok, mikor egész befordulok, és nem vagyok túl szociális, de azért nem mindig....