2013. június 27., csütörtök

Aktuális paráim :):S: magzatmozgás+szülés

Magzatmozgás:
Korábban (18.hét körül) az volt a bajom, hogy nem érzem a mozgását, most meg már azon aggódom, hogy nem mozog-e túl sokat, vagyis hogy nem "vergődik", mert vmi baj van? Tegnap este kb. 6-tól 9-ig szinte meg sem állt, aztán hajnalban, mikor nem bírtam visszaaludni:(, megéreztem az első hajnali mozgását is. Tudom, hülye vagyok, hiszen inkább az szól mellette, hogy a mozgás a "jólét" jele, bár azért olvastam olyat is, hogy ha intenzívebbé válik, menjünk orvoshoz, mert lehet baj van....hülye net.

Idő előtti szülés:
Elkezdtem azon parázni, hogy most már bármikor szülhetek.
Nem azon parázom, hogy baja lenne tőle, hanem azon, hogy jajj, még nincs kész a gyerekszoba, nem pakoltam össze a kórházi csomagot, még vannak dolgok, amik nincsenek készen...
Na meg azon, hogy P a héten elkezdett dolgozni az új melóhelyén, és előirányozták, hogy jövő héten vagy azutánin 1 napközbenre, vagy 1 éjszakára is Miskolcra kell mennie. Erre én elpityeredtem, hogy mi van, ha akkor jön rám a szülés, ő meg nincs itt :( Valamiért ő is, meg a szüleim is (akik még augusztus elejére simán beterveztek egy 1hetes elutazást) annyira biztosra gondolják, hogy Zozi 24-e körül fog kibújni, hogy ideges leszek tőle. Hiszen már egyáltalán nem lenne meg lepő, ha akár 4 héten korábban kijönne, sőt, akár már bármikor...Végül P-vel sikerült kiegyeznem abban, hogy ha majd lesz konkrét erről a Miskolcról, visszatérünk rá, és remélem, megértette, hogy nekem (meg neki és Zozinak is) mennyivel biztonságosabb, ha nem mászkál már el, legalább éjszakára ne (hiszen a legtöbb szülés sztem éjszaka indul meg, és ráadásul kocsi híján haza nem jön Miskolcról..) Az a baj, hogy ő alapból olyan fazon, aki az új munkahelyén nem akar ugrálni (velem ellentétben). De biztos csak megint én vagyok a paragép...

De jelentem ezekért cserébe pl. elmúlt a "jajj, szivárog a magzatvizem?" parám pl:)))

2013. június 25., kedd

Védőnőnél+Jelenségek - 31.hét betöltve

Védőnőnél:
  • Múlt szerdán voltam a szokásos havi szeánszon. A bevásárlólistám pár hiányzó tétele között "rábukkantam" a fürdetőkrémre+popsikrémre, és utánaolvasással az jött ki, hogy a patikait a legcélszerűbb, és méghozzá receptre, mert  úgy olcsóbb. Mivel szeretem, ha megvan előre minden, felmerült bennem, hogy akkor ezt ki írja fel úgy, hogy már meglegyen azelőtt, hogy Zozival hazaérkeznénk (értsd jóval szülés előtt:) ). Nyilván gondoltam, hogy a gyerekorvos írja fel, ezért rákérdeztem a "védőnéninél" (=35körüli 2 kisgyerekes csajszi), hogy hogyisvanez a gyerekorvos téma: Mo-n szabad orvos választás van (=akárkit akárhol felkérhet a poronty anyja), mivel én nem ismerek egy gyerekdokit se, praktikus az otthonunktól 100m-re lévő rendelőből választani egyet. Úgy szokott menni, hogy a várandósság 36. hete körül kell felkeresni megismerni a kívánt dokit, hogy őt szeretnéd. Pl. van olyan doki, aki megad telszámot, ahol bármikor hívható lesz, van, aki nem, és van, aki szülés előtt ad már receptet (bürokratikus rész: míg a porontynak nem lesz TAJ száma, anyuciét használja az első számjegyet 8-ra cserélve), van, aki nem. Ja, és minden védőnő alapból be van osztva egy doki mellé, de aszonta, ez ne befolyásoljon orvosválasztásnál (nemtom, azért mondta-e, mert ő nem annyira kedveli a dokitársát...)
  • Lelkemre kötötte, hogy a szüléskor legyenek nálam a terhesgondozós leleteim. Vagyis közülük csak 2 (de én úgyis viszem az egész mappát), az a szifiliszies, meg még készül majd egy fertőzés kiszűrős, ezek azért fontosak, mert ha nincs ott róluk papír, hogy nincs ilyen gond, úgy veszik, hogy van, ezért a porontyot születés után  kezelik ellenük, és hát ugye jobb megúszni a felesleges gyógyszerezést.
  • Babamozgást akár már most is, de főként a 36.héttől (ekkortól van a kiskönyvben hátul rendszeresítve erre táblázat) kell figyelni a következő szempont alapján: minden nap 1-2 napszakban/kaja után 1 órán belül legyen meg 10db mozgás (értsd: 1 bokszolás=1 db mozgás). Hát ez szerencsére egyelőre bőven teljesül:) Ha nincs, menjek le szívhangot nézni a rendelőbe. Idevágó: amúgy az utóbbi napokban már máshogy érzem Zozi mozgását (ezt írják is mindenhol, hogy így van), most már nem csak egy egy 1 mp-es egy pontra irányuló piff-puff van, hanem hosszabb, nagyobb kiterjedésű, "elvándorló" mozgás. Logikusan azért, mert már nincs annyi hely, ezért ő sem tesz hirtelen mozdulatokat, én meg érzem azt is, ha odébb teszi a lábát, kezét, vagy csak elfordul.
Jelenségek:
  •  Hétvégén anyuékkal Sopronban "nyaraltunk". Nekem, aki mindig pörgött, rém fura azt megélni, hogy egy ilyen elutazás nem abból áll, hogy egész nap jövünk-megyünk, nézelődünk, hanem hogy napjában többször nemhogy leülnöm kellett, hanem kicsit lefeküdni. Meg hogy bizony vannak olyan napok, amikor inkább úgy döntök, hogy most nem mászok fel abba a kilátóba...
  • 1-2 napja észrevettem, hogy ha sokáig (=mondjuk 1 óráig) állok, megyek, elkezd zsibbadni a jobb combom felső része. Gondolom, vmi ideget nyom a méhem, nem hiszem, hogy para, bár rákerestem, és specifikusan ilyen problémáról nem találtam rinyálást sehol a neten. Volt vkinek ilyenje?
  • Amilyen jól csökkent a súlygyarapodásom az utóbbi 1-2 hétben, ezen a héten sikerült 2!! kilót is felszednem, remélem, csak a svédasztalos reggeli-vacsora, meg a napközbeni fagyikák....
  • Levettem a jeggyűrűm, mer kis vájatot hagy már az ujjamon...
  • Ja, és jó tanács, mit ne mondjunk egy várandós nőnek: "Jajj,de nagy/kicsi a hasad ahhoz képest... " Mostanában több "szakértő" (értsd: közértes néni, bőrgyógyász) azzal jön, hogy nagyobb a hasam a korhoz képest...sztem nem, és kész.
31 hetes

2013. június 18., kedd

magzatvíz helyett vizeletszivárgás/folyás - 30.hét betöltve

Ez kicsit naturális lesz:
Szóval az aktuális "parám" az, hogy a napokban elkezdett lenni egy ilyen jó erős folyás, amilyen nekem még sosenem volt. Rákerestem, fehér, szagtalan, így elvileg ártalmatlan, és gyakori és normális jelenség. Csak hát kicsit kellemetlen, mert olyan mennyiségű, hogy totál átáztatja a bugyim (meg a minap a vékony gatyám is, remélem, az utcán nem vette észre senki...), a betéteket meg nem bírom, mer mindig viszketek, meg kipirosodok tőle (remélem, Zozi nem örökli az érzékeny bőröm...) Na meg az elején még frászt kaptam tőle mindig, hogy na most ez mi, magzatvíz? de most már tuti biztos vagyok benne, hogy nem az. Na jó, meg asszem néha társul hozzá némi vizelet szivárgás is...:S Zozi remekül tudja rugdosni a hólyagom, amit érzek is, de úgy tűnik, ismer egy olyan pontot is titokban, ahol észrevétlen meg tudja nyitni a szelepet...

Az elmúlt 2 hétben csak fél kilót híztam, halleluja! Úgyhogy most egész pontosan 10,2kg súlygyarapodásnál tartok összesen. Surányi szerint ezt 2 kilóval kéne már csak tetézni (ez már kvázi csak Zozi súlygyarapodása), és tartok tőle, hogy lesz az 5kg is, no de sebaj, az csak nem olyan jelentős.

2013. június 14., péntek

Téves riasztás

No, tegnap voltam kontrollon, megvan az ismételt vizelet vizsgálat eredménye, és nincs se baci, se gomba:) (Éreztem én, hogy a mintaadásnál történt a "baleset")
Egyébként szerencsére minden a legnagyobb unalmas rendben, csak ctrlC+ctrlV-vel másolom az új infókat a Kortörimben a növekedő számokat átírva.
A magzatvízre mondta ő is, hogy egy picit több az átlagosnál, de egyáltalán nem annyira, hogy aggódni kéne.

Illetve azt mondta, hogy most már nem nagyon kéne híznom, mer ugye a kb. 12 kg össz. a normális (én 10-nél tartok, de szerencsére az utóbbi hetekben csökkent a gyarapodás mértéke), figyeljek oda az étkezésemre...:S (Na, hát ezért parázok én állandóan a súlyomon.

Amúgy a vizsgálatkor épp koponyafekvésben volt Zozi (éreztem én előtte, hogy történt forgolódás), és rém vicces, mert megfigyeltem, hogy a kisasszony amennyire az UH-k alatt nem mocorog, valahogy utánuk délután-este mindig felpörög:) Kiváncsi leszek, mi lesz az NST-éknél..

2013. június 11., kedd

Kismamatorna - 29.hét betöltve

Ahogy azt 12 hete írtam, elkezdtem, és azóta is rendszeresen (minden héten 1x) járok kismamatornára, ma is voltam. Tökjó, mert ahova én járok, nagyon kevesen szoktunk lenni (általában max. 3-4-en vagyunk egy órán), 1-2 olyan sorstárs van, akivel hasonló "korban" járunk, már ismerjük egymást. Jellegéből adódóan egy idő után ugyebár eltűnnek az emberek, és újak lépnek be a képbe. Namármost ma érezhető "fordulópont" állt be; hirtelen megjelent 3 új versenyző is, és azon kaptam magam, hogy én már "nagyöreg" vagyok. Nagyon vicces, és érdekes volt látni az újakat, visszagondoltam, hogy olyanok, mint én voltam 10-12 hete, nekik még kismiska az egész torna, és rádöbbentem, hogy sajna, nekem már korántsem az. De egyébként "fittmaminak" sem, aki egy nagyon vékony csajszi, a hasa is feleakkora mint nekem, pedig 2 nappal van korábbra kiíírva:) Eddig ő torna előtt edzett lent a fitness teremben, de most már ő is mondta, hogy már nem...Szóval, tornán kívül is határozottan érzem, hogy beléptem az utolsó, kicsit nyűgösebb etapba. Mert pl. a tegnap kitűzött 4 elintéznivalóból is már csak 2-őt bírtam. Még jó, hogy a lakásfelújítást úgy ütemeztem, hogy mostanra nagyjából kész legyen.
Persze nem kesergek, inkább vicces, hogy milyen változás tud beállni 1-2 hónap alatt..

Egyébként az Oxygenes tornát nagyon tudom ajánlani, az "edző", Kalló Zsuzsa irtó jó fej (már van egy kislánya, szal van tapasztalata a terhes létről), szokott órát tartani amúgy a Fáy utcaiban is.

2013. június 8., szombat

(Nem) koncertezés/fesztiválozás várandósan

Most már értem, miért nem láttam sose várandóst koncert, fesztivál közelében...

Azért bevallom, kicsit hiányzik a koncerten levés. Gondoltam én, hogy na majd lesz Belfeszt, az úgyis közel van, szabadtéri, ingyenes, és lesz többek között ITI, ami az egyik nagy kedvencem, arra biztos ki tudok menni szoftosan, majd hátul valami padon meghúzom magam.
Tegnap ki is mentünk, azonban sajna kiderült, hogy ez jelen állapotomban nem megvalósítható: nincs semmi olyan elég hátul, hogy a zene már ne legyen túl hangos, de még élvezhető legyen a koncert:S (Én nemtom, már rég voltam, de sztem amúgyis is nagyon túl volt hangosítva...)

2013. június 7., péntek

Őssejt mizéria

Korábban fogggalmam sem volt róla, hogy mi ez az őssejt izé, csak tudtam, hogy van ilyen levétel.
Aztán a várandósság elején innen-onnan környékeztek meg az "őssejt-ügynökök", ami rém idegesítő volt, ezért úgy, hogy nem tudtam semmit az egészről, zsigerből mondtam, hogy nem kell nekünk ilyen, pont.
Aztán egyszer csak úgy voltam vele, hogy mégis utána kéne nézni, mi is ez, úgyhogy rákerestem, és természetesen első körben a "piac árusaiba" bukkantam, és az ő oldalaikról tájékozódtam. Ekkor azt éreztem, hogy szörnyű anya lennék, ha ezt nem tenném meg a gyerekemért, és sose bocsátanám meg magamnak, ha később azért lenne beteg, mert ezt elmulasztottuk. Egyébként Mo-n 4 "bank" szakosodott erre: a Sejtbank, a Krio, a Humancell és a Cord Blood Center. Csináltam is egy összeshasonlító xls-t:) az árakról, mert hát szempont volt hogy mi az a konstrukció, amiben ezt a nem kevés pénzt ki tudnánk perkálni. Egyébként durva a skála, mert az árak 435 900Ft és 1 203 000 Ft között mozognak, attól függően, hogy hol, és milyen részletfizetéssel szerződik az ember. (Mindegyiknél azt vettem alapul, hogy legyen köldökzsinór és köldökzsinórvér levétel is, semmi más extrát.) Mivel kijött, hogy a Krionál lenne a legolcsóbb az a konstrukció, ami nekünk belefér (=ne kelljen nagy kezdőrészletet fizetni), és őket pont a Hepinetnél "kínálgatták", gondoltam, ha úgyis megyünk még egy ultrahangra hozzájuk, kérek akkora ilyen "tanácsadást" (jó vicc így hívni), és ha minden klappol, megkötjük velük a bizniszt.
Aztán hogyhogy nem, továbbmentem vhogy a témában, és azért előkerült egy ellenvélemény. Aztán még egy. És még egy. Ezért rákerestem most már szélesebb körben (a tukmálók oldalain kívül is).
A talált infóknak remek kis összefoglalójaként találtam egy viszonylag pártatlan írást róla Dr. Földes Gábor belgyógyász, kardiológus adjunktus, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ őssejt-laboratóriuma vezetője nevével fémjelezve. E szerint, illetve kiegészítve innen onnan:

Miért IGEN?:
  • Fájdalommentes, nem jár veszéllyel.
  • Ma még csak a vérképző rendszeri betegségek  kezelésében használják, de olyan dinamikusan
    fejlődik a kutatása ezen területnek, hogy 20 év (ennyi az alap tárolási idő) alatt számtalan
    gyógyító eljárásban alkalmazhatják majd.
    És ha csontvelő-átültetés válik szükségessé, nem könnyű gyorsan donort találni, míg a saját köldökzsinórvér-betét 1-2 hét alatt felvehető.
  • Az újszülött köldökzsinórvéréből származó őssejtek akár testvérein is 25% eséllyel segíthetnek.
Miért NEM?:
  • A vérképző rendszer megbetegedés miatti őssejt-transzplantáció szükségességének esélye 1:560 000.
  • Csak a szerzett - mérgezés, sugárzás vagy vírus hatására bekövetkező - csontvelő-elégtelenség esetén transzplantálható aggályok nélkül, tehát pl. leukémia esetén nem, mert az genetikailag kódolt.
  • A csontvelőben és a keringő vérben életünk végéig találhatók őssejtek, amit rutineljárással ki tudnak nyerni.
  • A születéskor vett köldökzsinórvér mennyisége nagyon változó lehet, sokkal több őssejt nyerhető csontvelővétel vagy a perifériás keringésből való kigyűjtés által.
A fentiek alapján Pé is és én is egymástól függetlenül arra jutottunk, hogy nem vetetjük le. Ezt bennem fokozta az a tény is, hogy a Hepinetnél szépen elfelejtették a tanácsadásunkat (ejnye, 1 rossz pont), így ezt egy jelnek vettem, illetve visszasejlett a kezdeti, ez az "egész csak egy jó üzlet" érzésem is, mivel ha ez tényleg olyan fontos lenne, akkor nem kéne ugye annyira nyomulniuk az ügynököknek, és a leendő szülők szépen maguktól járulnának eléjük.
Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy rossz dolog, mert hát ugye ártani biztosan nem árt, csak hát ahhoz képest, hogy mennyire hasznos, túl drága szerintem...ha lenne nagyon sok pénzünk, levetetném.
Szóval, elvileg ez a végső álláspontunk, hacsak Surányi doki nem győz meg valamivel, mikor jövő héten kikérem a véleményét.

Én azt mondom, mindenki döntsön belátása szerint, így se, úgy se lesz ettől rossz szülő.

2013. június 4., kedd

4d UH - 28. hét betöltve

Tegnap voltunk az utsó 4D ultrahangon, szokás szerint Zozi totál "belém volt bújva", és amilyen makacs, ki sem lehetett rángatni pózolni, szal nem hiszem, hogy előadóművész lesz, mint a nagybátyja. Igazából a szonográfus néni megint nagyon szabadkozott, meg próbálkozott, hogy jobb felvételeket csináljon, de mi még mindig úgy voltunk vele, hogy főleg mivel nincs viszonyítási alapunk, nem is gondoltuk, hogy a látottnál lehet jobb is, bőven boldogok voltunk vele:)

Megállapításra került, hogy:
  • nem dagi, hanem inkább vékony hosszú baba - nahát, az én gyerekem?...:)
  • a nyaka is szép hosszú - éppenséggel egyikünknek sincs rövid nyaka
  • husi a szája -  mint az apjának
Amúgy én nem vagyok jó ilyen hasonlítás megállapításban, lehet, "rossz" anya vagyok, de én még kb. minden ilyen 'korú' gyereket ugyanolyannak látok, kövezzetek meg...de persze Zozi a legtökéletesebb:)
Ja, vicces volt: bár Pé határozottan nem jelentette ki, meg nem mondta, de nagyon éreztem/érzem rajta, hogy magához akarja hasonlítani:) Bánom is én, csak legyen szép kislány:) Míg Ő ezen pörgött utána, én inkább azon, hogy:
  1. Aszonta a szonográfus, hogy az átlagnál több a magzatvíz...De hozzátette, hogy de ne para, ez nem kóros, meg semmi, és kérdezte, hogy a cukrom rendben volt-e? Mer attól lehet. - Na hát én persze hogy utánaolvastam, és én is úgy találtam, hogy ez nem nyugtalanító, mert a magzatvíz amúgy is folyton cserélődik, és most lehet pont egy ilyen állapotban voltunk, meg ha kicsit több is, de minden más rendben, na akkor sincs semmi baj. Csak már megin ez a - számomra "kényes"-  cukor-téma az, ami előkerült, az csigázott fel...
  2. Farfekvésben van még - szonográfus szerint már megfordulhatott volna, de én azt találtam, hogy ilyenkor még a legtöbb baba így van, majd ha 8-9 hét múlva is így lesz még, akkor van gondolkozni való...
 Na és akkor a képek:




2013. június 1., szombat

Fotttóóóó - 27.hetes

Mindig meglepődöm, ha a tükörben látom magam, vagy képen, hogy mekkora már a hasam, mer "hordozóként" tökre nem érzékelem, látom:):

Kereken 27 hetes