2013. március 30., szombat

Félig-meddig cukorterhelés

Asszem kényelmességből elkövettem egy hibát: a háziorvoson keresztül a kerületi szakrendelőbe mentem cukorterhelésre...
Először megint a frászt hozták rám, mint múltkor a vizeletes csővel (mákom volt akkor, mert most már ki is volt írva, hogy az úgy van, és kész, helyben nem adnak csövet, nem lehet pisilni, punktum), hogy ehhez kell adnom 1 hónapnál nem régebbi éhomi cukoreredményt, mert csak ha az 6,5 alatt van, akkor csinálhatják ők a terhelést...WTF??? Mondtam, hogy hát én erről rohadtul nem tudtam, nem mondta senki (=háziorvos), de egyébként is sose volt a fölött..aztán kiderült, hogy voltam nálunk nemrég teljes vérképen, az benne van a rendszerben! Igen ám, de az febr. 5-e volt, az már több, mint  hónapja...Mivel az 4,8 lett, a nő végül "megkegyelmezett" (érdekes szabály az olyan, amit ő ott helyben felülbírálhat), és mondta, hogy jó, akkor elfogadják azt. Nemtom, vajon a várandósságom miatt volt kegyes, vagy csak szimpi voltam neki, alap járaton nem volt egy kedves nőci...
Aztán az állandó kis allűrök miatt volt egy megérzésem, és a 120 perces vérvételnél a nőnél rákérdeztem, hogy, ugye az inzulint is nézik? És ő mondta, hogy nem, vmit magyarázott, hogy ők nem is tudnak inzulint nézni (ezt nem is értem, mi más olyan eszköz kell hozzá, mint a glükózhoz, ami egy laborban nincs?)
 
Az oké, hogy Surányitól már tudtam, hogy most valamiért csak 2pontos (0 és 120perces) cukorterhelést kér, de sztem ő sem azt gondolta, hogy csak a glükózt nézzék, hanem az inzulint is. A vizsgálati lapra, amit a házidokinak adtam a beutaló íráshoz, azt írta, hogy "75gr-os OGTT", lehet, hogy azt gondolta, hogy a Flórban ebből értenek, és inzulint is néznek. Nekem meg eszembe se jutott, hogy a cukorterhelés 'alap csomagban" van, amikor nincs benne az inzulin..mert ha már úgyis glükózzal terhelik a pácienst, meg vért is vesznek, akkor lehet nézni inzulint is, pláne, hogy amennyire "kiműveltem" magam, csak azzal együtt lehet teljes képet adni róla, mi történik a cukorfeldolgozás során.

Egyébként délután már lehetett is menni az eredményért, amiért viszont ellen jó pont ennek a csudálatosan megújult szakrendelőnek (de akkor is nagy hiba az előzetes tájékoztatás és infó csere hiánya a házidokival), be is raktam a diagramomba:

 

 A mostani eredmények önmagukban szerintem tökéletesnek mondhatók, de sztem becsapósak az inzulin nélkül, pláne, hogy nincs köztes időbeli adat...

Hát, na mindegy, nemsoká úgyis megyek vissza Surányihoz, majd megbeszélem vele, és max elmegyek újra a Flórba egy rendesre. Most már ezeket a diagramokat is elé rakom, és megkérem, hogy beszéljük meg pontosan, mi mit jelent.

Ja, még azt akartam leírni, hogy nagyon vicces volt, mert a vérvételen végig úgy kezeltek, mint egy pácienst, aki várandós, és nem pedig egy pácienst, aki cukorterhelésre jött :) Ugyebár mivel az az általános, ahhoz vannak szokva, hogy a nők életükben először (és tán utoljára) akkor mennek terhelésre, ha várandósok, ezért hiába mondtam el vagy 10x, hogy "tudom, már rutinos vagyok", még azon is meglepődött a nő, hogy egyben felhörpintettem a glükóz oldatot, és nem 2-3 perc alatt iszogattam meg, mint ahogy ő azt mondta. Ja, meg hogy ő nem szokta elengedni a két vérvétel közötti 2 órára a kismamákat, mer volt, hogy valakit már a villamosról hoztak vissza, mer rosszul lett. Hát én röhögve hazajöttem:) Ja és a kis üvegben vitt citromlevemre aszitte, vizeletminta, mondtam, hogy elég nagy gond lenne, ha így nézne ki a vizeletem:)))

2013. március 27., szerda

Táppénz, kismamatorna, hízás - 18. hét betöltve

  1. No, tegnap óta táppénzen vagyok. Szerencsére könnyű menet volt, a háziorvos sem kérdezett semmit, úgy látszik, ez tényleg gyakori eset, nem csinálnak belőle ügyet. Amúgy kérdeztem, a házidokit, hogy mennyire szokták ellenőrizni a táppénzeseket, erre azt mondta, hogy csak ha a munkáltató kéri, ami nálam ugye nem játszik. Bár nagyon kedves a néni, de azért már ismerem annyira, hogy nem feltétlen kell adni a véleményére, vszeg nem kap tiszta képet arról, hogy ha ellenőrzés van, azt mi alapján indítják.
  2. Voltam tegnap először kismamatornán, hát el vagyok tunyulva, mer ma van kis izomlázam, pedig nem volt egy nagyon megerőltető cucc :S Vettem bérletet, úgyhogy el fogok járni hetente 1x, egy alkalom 90perc. Nem a legolcsóbb, de nem is a legdrágább, mert 14 000 Ft a 10 alkalmas délelőttös bérlet. Megéri az árát, mert cserébe mozgok (mostanság az itthoni szobabiciklizést elrenitenskedem...), különösen jót tesz a gerincemnek (ami a másfél évvel ezelőtti csigolyatörésem miatt nagyon nem árt), szép, kulturált a környezet, és egyébként megismerkedhetek más környékbeli kismamákkal is.
  3. És hát szépen elkezdett nőni a súlyom is, ami elég ambivalens érzés, pláne nekem. egész életemben az volt, hogy ha nő a súlyom, az rossz, úgyhogy elég nehéz most mondogatni magamnak, hogy ez most normális, de közben meg ott van bennem a félsz is, hogy de maradjon a normális mértékben, meg hogy ugye nem a tegnap megevett két szelet torta miatt vagy a a fagyi vagy a pizza miatt van?! Mert sajna, mostanság ilyeneket ettem :S Péntekre tervezem a cukorterhelést, addig igyekszem visszafogni magam, de nagyon várom az eredményét....olyan jó lenne ha kiderülne, hogy hóó, hát már nincs is IR-em! De tudom, ennek szinte semmi esélye.
  4. Még mindig nem érzem Zorka mozgását, kicsit türelmetlen vagyok :S

"Nincs olyan, hogy normális várandósság, mindenkié az, csak a saját színeivel színezve."

Mondta Palya Bea. Ajánlom mindenkinek a vele készült interjút, ő az új kattanásom:)

2013. március 25., hétfő

Zorka

Ma voltam kontrollon, farfekvésben volt, de Surányi "kijátszotta", és hüvelyi ultrahanggal megnéztünk, és jelentem, most már biztos, hogy puncis:) Úgyhogy beteljesült az inszemkor kapott "égi jel":)
 Jajj, már annyira babaformája van, és olyan nagy! Persze képet elfelejtettem megin kérni, pedig Pé nem jött velem...:S sebaj, 5-én a 4D ultrahnagon aztán kapunk majd anyagot rendesen.

Egyébként minden rendben találtatott, az AFP és ellenanyag is, ami meglepett, hogy az derült ki, hogy még nem estem át Toxoplasmózison meg a CMV-n (pedig aztán nem éltem sosem burokban), remélem, nem a terhesség alatt fogok...Surányi azt mondta, hogy nem egy állatorvos páciensénél is volt már ez, szal nem kell meglepődni.

A héten megyek cukorterhelésre, kíváncsi leszek, hogy gyógyszer nélkül, és az utóbbi hetek rosszalkodásai mellett milyen eredményt produkálok majd.

2013. március 20., szerda

Na, milyen a szerencsém!


Miután már befizettük a tervezett összes (3, több is, mint kéne:) ) 4d genetikai, babamozis ultrahangot, nyertem még egyet!:)

Úgyhogy, ha valaki tervez menni a közeljövőben, odaadom neki fél áron 6000Ft-ért (így nekem is jut a nyereményből, és ő is jól jár:) ).

UPDATE: Jó kezekbe elkelt a kupon :)

Paraméterek:
Tartalma: 30perces vizsgálat, dvd felvétel+képek CD-re írva, színes fotó.
Beváltható: bármikor bármelyik Hepinet rendelőbe, én személy szerint a Kárpát utcai Baráth Zsuzsát tudom ajánlani!

Az utalvány amúgy elektronikus, úgyhogy az adás-vételt online meg tudjuk oldani.
Írjon, akit érdekel, az első viszi!:)

http://www.akcion.hu/uploaded/4d%203.jpg
A kép csak illusztráció!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

2013. március 19., kedd

Biztos? - 17. hét betöltve

"Maga biztos csak a 18. hétben van? Mutassa csak? Húzza félre a sálját? De hát ez nagyon nagy, nem 'Gizi'? (=asszisztens)" Mondta nekem tegnap a bőrgyógyásznő:) Én meg röhögtem, hogy hát, ez mindenkinél máshogy van, nekem meg alapból volt 'némi' háj a hasamon..:S:)
Amúgy furcsa is így lenni, mert míg korábban az akkor még csak hájas hasamat midig takargatni igyekeztem, és próbáltam ennek megfelelően előnyösen öltözni, addig most meg már ugyebár nem parázom, ha a ruha kiemeli a hasam (a terhesnadrágok kifejezetten ezt csinálják). Amúgy a ruha nagyon sokat számít, így van, amiben kisebbnek látom, van, amiben nagyobbnak.
Szal tény, hogy most már úton-útfélen leterheseznek bátran, már ha nincs rajtam télikabát (kedves időjárás manipulátor, reméljük, már jövő héten amúgy is elpakolhatom, végre..). kicsit fura, de jó:)

Ja, amúgy most már azt várom nagyon, hogy érezzem a mozgását, szoktam is megfigyelni, de még semmi.

2013. március 14., csütörtök

Beindult a nagymama...:)

  1. Tegnap gyanútlanul mentem át anyuékhoz. azt tudtam, hogy pár évvel korábbról van nála elrakva egy kevés babacucc, de aztán tegnap szembesültem vele, hogy az én édes anyukám, az elmúlt hetekben zugvásárolt...és konkrétan 2 ikeás vászontáskányi cuccal tértem haza...szal ruhát már nem nagyon kell venni a kis Porontynak a következő 3 évre, ami persze jó, és örülök neki, de még gyorsan finoman leállítottam, hogy jó, nem baj, ha vesz cuccokat, de inkább most már olyat vegyen, amire valóban szükség van, ne egy húszezredik kombidresszt vagy kispólót (utóbbiról amúgy is azt gondoltam, hogy 1 év alatti gyerekre nem praktikus ruhadarab...). Szal kész:)
  2. Végre találtam egy nem már kisgyerekes, hanem éppen várandós ismerőst! Ráadásul egy általános iskolai osztálytársam személyében, akivel ezelőtt évek óta nem beszéltünk, tök vicces meg jó így megosztani egymással a friss dolgokat. Mert a kisgyerekesek már inkább a kint lévő poronttyal foglalkoznak, érthető módon:).
  3. Most jut eszembe, hogy milyen érdekes tényleg, hogy az első 12 hétben mg magával a terhességgel voltam elfoglalva, hogy mi történik, mi fog még, és most meg már ez átcsapott abba, hogy azzal foglalkozom, hogy mi lez a szülés után...Ranschburg bácsinak ebben is igaza volt (lásd Szülők könyve - nagyon jó, de iszonyat tömény könyv)
  4. Egyelőre még nagyon jól elvagyok, mondhatni elég elfoglalt vagyok, van egy csomó tennivaló, úgyhogy lényegében külön örülök, hogy megszűnt a melóm:) És egyelőre úgy tűnik, anyagilag is jól sakkozom, úgyhogy jobban megleszünk, mint reméltem.

2013. március 11., hétfő

Nadrágok elpakolva... - 16. hét betöltve

  1. Az elmúlt 1 hét alatt hirtelen úgy megnőtt a hasam, hogy el is pakoltam az összes eddigi gatyámat...Szerencsére a múlt héten a 'babás ismerősök meglátogatása road show' (jelen állapotomban már sokkal boldogságosabb látogatni őket) első állomásán kaptam kölcsönbe újabb 2 nadrágot, úgyhogy kezd nadrág túltengésem lenni:)
  2. A babaruha vásárlás mustrában megnéztem az árakat egy darabáras Hádában is meg egy kilósban is (persze 1-2 db-nak nem bírtam ellenállni). Hát, a darabáras nem sokkal olcsóbb, mint a Tesco, legalábbis a kombidresszek terén, a rugdalózó, meg a drágább cuccok inkább, viszont a kilós az baromi megéri, főleg  mütyűr cuccoknál: míg a Tescoban egy zokni vagy cipőcske 700-800Ft/db, addig itt kb. 50-100Ft-ra jön ki. De persze még mindig azon vagyok, hogy kölcsöncuccokból meg tudjuk oldani a nagyját, talán így végre belefér, hogy a nálam idősebb, széteső ruhásszekrényeinket is lecseréljük...majd meglátjuk.
  3. Már megcsináltam a lakás átrendezés alaprajzát is (Mindenkinek tudom ajánlani a Sweet Home 3D ingyenes, magyar lakberendező programot)
  4. Most kaptam egy kis melót még a rendezvényes ex-főnimtől, írok egy ajánlatot egy dolgozói eventre, kicsit fura, így 3 év elteltével, pláne, hogy közben elég sokat fejlődött a rendezvénytechnikai is, ugyebár, amiről én jól lemaradtam :S
  5. Ja, és közben megvolt az első szülinapom is "anyásan":), úgyhogy immáron 28 éves kismama vagyok.
  6. Holnap megyek vérvételre (AFP, meg a többi elmaradt), múlt héten voltam a védőnőnél a havi látogatáson, nem volt semmi extra, úgyhogy ezután majd a következő kontroll 25-én lesz Surányinál...jó lenne akkor már végre látni (vagy legalább az 5-ei genetikai UH-n), hogy tuti csajszi lesz-e...

2013. március 4., hétfő

Visszafogott vásárlás, meg na jó, egy kicsit rossz is voltam... - 15.hét betöltve

A bevásárló lista már nagyjából összeállt (itt megnézhetitek), két barátnőm és némi infó gyűjtés alapján, majd szerdán kérdezek azért pár dolgot a védőnőtől is.
A kiindulási alap persze, az, hogy szeretnék minél több mindent ismerőstől kölcsönbe, vagy vmi jelképes áron megszerezni, mivel spórolnunk kell...:( Meg amúgy is. Ehhez ideje elkezdenem komolyan "lobbizni".

A magam "várandós" ruháit tekintve pedig az volt az elv, hogy: Nem veszek semmit!
Mivel tavasszal és majd nyáron lesz a nagy hasas korszak, és alapból "hasas" vagyok, a meglévő felsőim, ruháim egy része alapból olyanok, mint a terhes ruhák:), úgyhogy azokat fogom tudni hordani, meg megőriztem az 1 számmal nagyobb, korábbi készletemből is pár dolgot erre a célra.
Najó, terveztem venni 1-2 nadrágot, amivel kihúzom a nagy melegig, de azt is Teszveszről. Már be is szereztem 200Ft-ért onnan 2 nagyon jó, bő gatyát (az egyik a nagyon tuti, kord, állítható a bősége, a másik vékonyabb, fehér lenvászon, az melegebb időben lesz jó).
Aztán szombaton megpróbáltam felvenni azt a farmerem, amit pár nappal korábban még övvel hordtam....és baromira szorított:S, úgyhogy a meglévő gatyáim közül már csak 1 van, amit tudok hordani, ezért "beijedtem", hogy ez így nem lesz jó, nem fog kitartani... Ezért rossz voltam: Miután megnéztük a Murder kiállítást (ne tegyétek, kár érte a 3500Ft-os belépő, még jó, hogy karácsonyra kaptuk), bementem a H&M-be, és találtam egy skinny kismama nadrágot 5990Ft-ért...Egy adag vívódás után, meg Pé "jajj, megérdemled" noszogatása után megvettük...
Tudni kell rólam, hogy az a fajta vagyok, aki nem hajlandó egy termékért többet kiadni, mint amire taksálom az árát. Ezért rendszerint turkálóból, meg max. kiárusításon vásárolok ruhákat. Ez a hatezer forint nekem már átlépi az ingerküszöböm, de úgy voltam vele, hogy nagyon sokkal nem, és kicsit "muszáj", mert még jó ideig a bokacsizmáimat fogom hordani, és azokat jelenleg már csak a még ki tudja, meddig jó farmeremmel tudom...
Egyébként most, hogy bevizsgáltam közelről egy ilyen nadrágot, lehet, megpróbálkozom itthon varrógéppel csinálni egyet egy normálból+derékmelegítőből, nem tűnik nagy cuccnak.
A bizonyos nadrág




2013. március 2., szombat

Kontroll

Nem is tudom, mér nem írtam már tegnap, hiszen már itthon voltam egész nap (elhagytam az utálatos munkahelyet, jeee), mondjuk volt tennivalóm, szerencsére még van is, remélem, ez így marad a következő fél évben is.

Szal, csütörtökön voltunk Surányinál kontrollon, minden rendben van a kis poronttyal:) Durva volt látni, hogy nő, míg 2 héttel ezelőtt a nagy feketeség (=méh, benne a magzatvízzel) jobb oldalát foglalta el, most már kitöltötte az egészet:) (Képet sajnos most nem kaptam Motyogi uraságtól, és nekem sem jutott eszembe.)
Gondolom, ezért is van, hogy most kezdem el igazán érezni, hogy elkezdett nőni a hasam. Mivel a hasamra, sajnos, jó korán masszív zsírpárna került, amit az évek során sosem tudtam eltüntetni, hiába fogytam 20 kilókat, ezért nehezen tudom megállapítani, hogy mi a zsír, és mi a gyerek:) De a napokban észrevettem, hogy ha hanyatt fekszem, akkor már nem terül szét a hájacska (=eddig mindig egyedül ebben a pozícióban volt lapos a hasam:) ), hanem kidudorodik.
Következő teendő: 13-án esedékes az AFP+Hepatitis B, és mivel Surci jelezte, hogy a házidoki sikeresen kihagyta az ellenanyag+szifilisz nézést a múltkori vérvételből (amit én nyilván nem tudtam), azt is, meg végre a Toxoplazma+CMV-t is le tudom egyszerre, és ezúttal mindet a Flórban intézem, flottabbul megy.
Ja, és gondoltam, előkészítem a táppénz témát a következő alkalomra, óriási monológot gyakoroltam be a fejemben, de nem volt rá szükség, mert magától hozta fel a témát, kvázi megkérdezte, akarok-e menni. Úgyhogy ha ilyen lazán kezeli, biztos azért van, mert az OEP is...
Ja, és még mindig 3 nappal idősebbnek (14hét+5nap) taksálta, mint a matematikai számításaim:) De nyilván ez elenyésző különbség:)

Az immáron ex-melóhelyemen még az utolsó nap okoztak nekem egy kis feszkót...a Projektirodán belül számítottam rá, hogy lesz még ilyen kis kétszínű búcsú beszéd, hogy jajj,de milyen jó csapat voltunk, és milyen jól működött minden (biztos, ugyanabban a csapatban voltunk???), és mindenki köszön mindent (én nyilván nem mondtam ilyet, meg semmit), na de arra nem, hogy vezetőség szinten összehoznak nekünk egy kis "bájos pogácsázós, pezsgős koccintós "mulatságot", mindezt 2-kor, amikor én már rég mehettem volna a píííbe. Na, hát az életem legrosszabb élménye volt, ott a körben állni, és hallgatni többek között a főigazgató szájából, hogy jajj, de milyen jó volt, és reméli, még dolgozhatunk együtt (!!!!!!!!), meg a sok kamuságot a többiek szájából, és mindez után koccintani....na, hát ott legszívesebb sírtam és kiabáltam volna, pokoli percek voltak...na, de túl vagyok rajta, - és azon kívül, hogy a csak tegnap megkapott kilépő papírjaimon rendre születési névnek is beírták a mostani nevem, ezért várom, hogy fogják ezt nekem mihamarabb kijavítani - több szál nem fűz végre ahhoz a helyhez.